Napelem

Napelem

A napelem a legelterjedtebb módja a megújuló energiaforrás hasznosításának, mely alkalmas lakossági felhasználásra. Népszerűsége hazánkban is egyre nagyobb teret nyer.
 
A napelem egy olyan eszköz, mely a napsugárzásból érkező fotonokat befogadja, majd közvetlenül villamos energiává alakítja át. Valójában a napelem rendezett mozgásra kényszeríti a napsugárzásból származó töltött részecskéket. Így jön létre a villamos energia.
 
Érvek a napelem mellett
A napelemnek rengeteg előnye van, többek között az igen alacsony üzemeltetési költség.
 
Napjainkban legtöbben azért döntenek a napelem mellett, mert így drasztikusan le tudják csökkenteni egy épület villamos energia ellátásának költségeit. Ez valóban így van, ám érdemes más nézőpontokat is figyelembe venni.
A napelem megújuló energiaforrást, a napsugárzást használja fel, tehát nagyon környezetkímélően működik. Manapság, amikor a klímakrízis közepén vagyunk, ez egyáltalán nem egy sokadrangú szempont.
telepítési költsége ugyan még mindig magas, ám évről-évre csökken. Arányaiban nézve ma sokkal olcsóbb napenergiát felhasználó rendszert kiépíteni, mint egy-két évtizeddel ezelőtt.
Az sem utolsó szempont, hogy ezáltal képesek vagyunk függetlenedni az energiaszolgáltatóktól, így az árak emelkedése semmilyen hatással nincs a hétköznapi életünkre.
A legfontosabb érv azonban, melyet már említettünk, hogy zöld energiát tudunk felhasználni roppant alacsony költséggel.
 
Érdekességek a napenergiáról
Bár mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a napenergia egy jó lehetőség az áramtermelésre, ám az alábbi két tény még ennek tudatában is megdöbbentő lehet.
 
Tudta, hogy az emberiség egy évi energiafogyasztását egy órányi napsütésből származó energia fedezné? Miért hagyjuk ezt kihasználatlanul, ha napelem által van lehetőségünk „munkára fogni” ezt a természetes energiaforrást?
Tudta, hogy bolygónk teljes kőolajkészletében rejlő energiamennyiséget másfél napnyi napsugárzás fedezné? Mivel a napenergia felhasználása semmilyen melléktermék kibocsátásával nem jár, egészen elképesztő, hogy még mindig a kőolajat használjuk fel.
Ön is szeretné csökkenteni költségeit? Szeretne élhetőbb környezetet biztosítani? A GÁÉV-2008 Kft. segít Önnek minden napelem telepítésével kapcsolatos kérdésben. Vegye fel velünk a kapcsolatot!
 
Napelem tévhitek
Nagyon sok tévhit kering a napelem felhasználásával, és főként a karbantartási és üzemeltetési költségekkel kapcsolatban. Alább próbáljuk eloszlatni a leggyakoribbakat.
 
Sokan úgy gondolják, hogy a rendszer kiépítése megfizethetetlen, a megtérülését meg sem érjük, és a karbantartása óriási költségekkel jár. Ezek egyike sem igaz. Egy rendszer kiépítése hozzávetőlegesen 1,5 millió forintot jelent, ami manapság nem egy túl nagy beruházás, körülbelül egy gázkazán lecserélésének költségeivel egyenértékű.
megtérülése, ha egy átlagos villanyszámlát veszünk figyelembe, hozzávetőlegesen tíz év. A javítási költségekkel kapcsolatban fontos tény, hogy a garanciaidő akár több évtized is lehet. Napjainkban ezeket a rendszereket 25-35 évre tervezik.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a napelem megléte növeli az ingatlan értékét, tehát egy esetleges költözés sem jelent veszteséget.
 
A fentieken kívül rengeteg tévhit forog még közszájon, csupán azokat soroltuk fel, melyek az anyagi lehetőségekhez kapcsolódnak. Minden további felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak a GÁÉV-2008 Kft. szakértő munkatársai.